Expeditie Rotterdam: of de ontdekkingstocht naar de verborgen Wederopbouwstad

Abstract

The aim of this exploration is to reinterpretate and revitalise underused areas in the modernist urban fabric of Rotterdam. Since Rotterdam was bombed during the Second World War, a whole new modernist city could arise. The Reconstruction plan can still be seen as a manifesto of modern architecture and urbanism. Main focal points were the separation of functions, space for traffic and the suppression of residential functions. The organization of traffic and the aim of separation of functions are in shaping the plan, with main traffic routes, pedestrian shopping streets, mixed traffic/shopping streets and expedition courtyards and streets. The main traffic routes were executed as boulevards, with separate traffic lanes and wide sidewalks.In the Reconstruction plan of 1946 by Witteveen’s successor Van Traa, the concept of expedition courtyards have been translated in a purely functional manner. The plan is clearly hierarchically set up with main streets, an alley and an expedition street accessible through an entrance gate. Expedition streets and courtyards form an important part of Rotterdam’s reconstruction city. In the centre of Rotterdam they are found in all sorts of sizes. The expedition streets were once the system for supply of shops and companies, whereas they went through change in use over time and this development of the expedition courtyards has resulted in numerous unused spaces.The inner city of Rotterdam is on a turning point of becoming a more residential place. Converting underused spaces into defined places. Shaping the public space can be conceived as an important contrast be¬tween the traditional European city and the modern city. In the traditional city, the facades of the buildings define the boundaries of the public space and thus become a series of cavities in the urban fabric. While the public space in the modern city becomes an open space with detached objects, modernist buildings. This design proposes a structure in which the public, semi-public, collective and private spaces are shaped. This structure is related to the surrounding modernist building and creates various places with different degrees of publicness. The following research questions are formulated: How could the identity of the Rotterdam perimeter expedition block Sint-Janshof be updated in a sustainable way, fulfilling the current demands of densification and qualitative public space? What are the spatial and functional characteristic qualities of the Reconstruction period? What is the identity of the expedition building block and what are the potential values of the identity of the Sint-Janshof? The hypothesis is formulated that a sustainable reinvention is a critical revision of the architectural typology confronted with contemporary programmes and conditions. This approach guarantees the architectural and urban identity will live through. This design speculates on the future of the Rotterdam expedition building block. The design proposal engages in a retroactive densification of the inner city. A typological study of the expedition streets as urban artefacts has been made. <br/

Similar works

Full text

thumbnail-image

TU Delft Repository

Full text is not available
oai:tudelft.nl:uuid:1c91a85c-e029-411d-9b38-f2ae0e1a7dcdLast time updated on 7/20/2018

This paper was published in TU Delft Repository.

Having an issue?

Is data on this page outdated, violates copyrights or anything else? Report the problem now and we will take corresponding actions after reviewing your request.