Location of Repository

Capitol Valley Ranch Landscape Performance Benefits Assessment

By Bo Yang, Pamela Blackmore and Chris Binder

Abstract

Capitol Valley Ranch, a one-acre home site situated on a larger working cattle ranch, is nestled into a rural high-altitude Colorado landscape. The design for the property required an integration of functions. A working ranch with horses, stables, and a barn coexists with a residence, thereby retaining traditional practices that preserve regional culture and open space values. The intimate and social spaces conducive to outdoor living and entertaining assimilate with the architecture and echo the site\u27s naturalistic setting at 8,000 ft above sea level. In order to preserve the agricultural heritage of the valley, the design limited site disturbance, adhered to historical stormwater drainage patterns and ditch locations, and utilized native vegetation. Through careful site planning, the home makes use of passive solar energy to heat the swimming pool with solar panels. Bioclimatic design strategies, such as the use of vegetation to mitigate wind and sun exposure, produce comfortable outdoor spaces for three-season use

Topics: landscape, benefits, Landscape Architecture
Publisher: Hosted by Utah State University Libraries
Year: 2013
OAI identifier: oai:digitalcommons.usu.edu:laep_facpub-1136
Provided by: DigitalCommons@USU
Download PDF:
Sorry, we are unable to provide the full text but you may find it at the following location(s):
  • https://digitalcommons.usu.edu... (external link)
  • https://digitalcommons.usu.edu... (external link)
  • Suggested articles


    To submit an update or takedown request for this paper, please submit an Update/Correction/Removal Request.