Article thumbnail
Location of Repository

Реакцијата на амбасадорите на Велика Британија и САД за звстрискиот ултиматум на Кралството Србија

By Todor Cepreganov

Abstract

Доставувањето на австрискиот ултиматум на Кралството Србија, по извршениот атентат на надвојводата Франц Фердинант во Сараево, од своја страна имало рефлексија и кај амбасадорите на големите сили кои веднаш по испраќањето на ултиматумот реагирале со свои размислувања известувајќи ги своите Министерства за надворешни работи. Британскиот амбасадор во Виена Маурис де Бунсен во својот извештај од 27 јули го известува сер Едвард Греј дека ултиматумот упатен на Србија е составен така што „војната ја прави неизбежна“. Исто така интересни се и кажувањата на абасадорот на САД во Турција ХенриМоргентау кој во своите мемоари истакнува дека германската влада со владата во Виена, биле решени да и објават војна на Франција и Русија без разлика на атентатот. Тој, според него им послужил само како претекст за да се започне војната

Topics: History and archaeology
Year: 2018
OAI identifier: oai:eprints.ugd.edu.mk:20606

Suggested articles


To submit an update or takedown request for this paper, please submit an Update/Correction/Removal Request.