Location of Repository

Edificio de apartamentos en la Playa del Inglés

By L. López Díaz

Abstract

432 apartments are distributed in the eight upper floors of this building, each including a bedroom, kitchen - dinning - living area, bath-room, laundry terrace and a small miscellaneous room near the entry vestibule. The public areas are located in an ample semi-basement and include a bar, a restaurant with kitchen area, night club, movie theater, shops, gymnasium with sauna bath, storage areas and a full range of facilities. The floorplan is Y-shaped to permit locating the vertical traffic core in its geometric hub, thus minimising the walking distance to each apartment. 
 An interesting feature of the design is a pair of landscaped inner courtyards, one hexagonal in shape, surrounded by a ramp increasing the means for vertical movement of the public, and the other triangular, enclosed by the corridors leading to the apartments. 
 The structural design is based on reinforced Steel construction and the façades are treated with prefab planters in a straight or <i>a winding line enclosing respectively</i> the galleries and the apartments terraces. 
 The outside áreas include many and varied sports and recreational.<br><br>En sus ocho plantas superiores se han distribuido 432 apartamentos compuestos de: dormitorio, cocina-comedor-estar, cuarto de baño, terraza con tendedero, y un pequeño trastero en el vestíbulo de entrada. Las dependencias comunes como: bar, restaurante, cocina, sala de fiestas, cine, locales comerciales, gimnasio con sauna, almacenes y toda una serie de instalaciones, se han ubicado en el amplio semisótano. 
 Se ha aprovechado la conformación de la planta según una gran Y para situar el núcleo de comunicaciones verticales en su centro geométrico, lo que permite reducir al máximo los recorridos de acceso a cada apartamento. 
 Nota interesante de la obra son los dos patios interiores ajardinados; uno hexagonal, circundado por una rampa que amplía el número de las comunicaciones verticales, y el otro triangular, limitado por las galerías abiertas que conducen a los apartamentos. 
 La construcción se ha llevado a cabo mediante una estructura de hormigón armado, resolviéndose las fachadas con jardineras prefabricadas que, según líneas rectas o sinusoidales, cierran galerías y terrazas, respectivamente. 
 En las superficies exteriores se ha dispuesto un variado número de instalaciones deportivas y recreativas, así como un extenso espacio de aparcamiento

Topics: Engineering (General). Civil engineering (General), TA1-2040, Technology, T, DOAJ:General and Civil Engineering, DOAJ:Technology and Engineering, Building construction, TH1-9745, DOAJ:Construction, Architecture, NA1-9428, Fine Arts, N, DOAJ:Architecture, DOAJ:Arts and Architecture
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas
Year: 1978
OAI identifier: oai:doaj.org/article:0ec27d3630b2438f9bdf24ebbb8b606e
Journal:
Download PDF:
Sorry, we are unable to provide the full text but you may find it at the following location(s):
  • https://doaj.org/toc/1988-3234 (external link)
  • https://doaj.org/toc/0020-0883 (external link)
  • http://informesdelaconstruccio... (external link)
  • https://doaj.org/article/0ec27... (external link)
  • Suggested articles


    To submit an update or takedown request for this paper, please submit an Update/Correction/Removal Request.