Location of Repository

Turin Porta Susa, PEC SPINA 2 : Gare ferroviaire et Tour de services

By Silvio D'Ascia

Abstract

The project of the new station of Torino Porta Susa is the project of a huge urban public space, where the station, conceived as an urban gallery, becomes a real street, a “passage”, a new kind of urbanity shape for the future city. The railway station’s transparent volume - a 385 m (the length of the TGV) long steel and glass tunnel, 30 m. width, with a variable height compared to the outdoor street level (between 12 and 3 m at the height of the cover) - is proposed as a modern reinterpretation of the nineteenth century’s urban galleries and the great historical station’s halles, as well as a kind of symbolic building. Symbol of movement, of the travel universe and the presence of the transportation universe in the contemporary city, urban simulacrum of the object train disappeared from the urban scene below the future Central Spine. The sinuous movement of the tunnel follows the flows of urban pedestrians from the city towards the different transportation modes presents at various levels (national and international lines AV, regional lines, subways, taxis ...) emphasizing with its lowering the presence of the big void inside of the underground subway station, about 20 meters deep. The gallery, oriented north-south, folds with its internal pedestrian paths to bring natural light and the sky of Turin, to the quays of trains (at an altitude of -10 m) and the Subway (which share -20), transformed so’ in a sort of urban sidewalks. The fast rhythm of the structure of arches with step 360 cm. is marked by the presence of numerous openings along the longitudinal development of the gallery, which is crossed by three transversal passages inside the gallery and is bounded by two others on the north and south of the lot, connecting the city from east to west at street level in continuity with pre-existing axes. The presence of these transversal passages accentuates the urban value of the Spina which was to reconnect the two sides of the city until now shared by the ancient railways lines. In that way the city comes inside the station and the station becomes a real part of the city, permeable to pedestrian flows crossed in all directions and at different levels. The internal distribution of the different functional areas is based on a balance program with approximately 10.000 m² of services to travellers and the city (ticket offices, shops, restaurants, bars, terraces), approximately 10.000 m² of hall and public paths and still about 10.000 m² of technical areas, parking and service areas, ... The glass roof (surface of 15.000 m² ) will be equipped with a photovoltaic system (installed power = 765 kW peak) 2300 arranged on the panels that make up 3600 (surface approximately 9.000 m²) capable of producing 680,000 KWH’s year of electricity consumed in the public network and corresponding to approximately 35% of domestic needs of future PV, which we hope will become a new symbol for Turin

Topics: Torino Porta Susa, Accessibility, Huge Urban, Public Space, Architecture, NA1-9428, Fine Arts, N, Transportation engineering, TA1001-1280, Urbanization. City and country, HT361-384
Publisher: Università di Napoli Federico II
Year: 2011
DOI identifier: 10.6092/1970-9870
OAI identifier: oai:doaj.org/article:172695abfa07403cae6891783f0a1010
Journal:
Download PDF:
Sorry, we are unable to provide the full text but you may find it at the following location(s):
  • https://doaj.org/toc/1970-9870 (external link)
  • https://doaj.org/toc/1970-9889 (external link)
  • http://www.tema.unina.it/index... (external link)
  • https://doaj.org/article/17269... (external link)
  • Suggested articles


    To submit an update or takedown request for this paper, please submit an Update/Correction/Removal Request.